2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizarr ügylet keretében vásárolnának meg két Rembrandt-képet

2015. szeptember 3. 12:36 MTI

Elképzelhető, hogy a párizsi Louvre és az amszterdami Rijksmuseum együtt vásárol meg két Rembrandt-festményt, majd az egymáshoz tartozó portrékat felváltva mutatják be Franciaországban és Hollandiában - közölte egy tévéműsorban Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója.

Ha létrejön a szokatlan ügylet, Európában elsőként osztozik meg két ország egy-egy műkincsen. A Marten Soolmans németalföldi kereskedőt és feleségét, Oopjen Coppitot ábrázoló esküvői portrékat 160 millió euróért (50 milliárd forint) kínálja eladásra a franciaországi Rothschild-család, amely több mint egy évszázada birtokolja az 1634-ben készült festménypárost. A BFM Business francia tévécsatornának nyilatkozva Jean-Luc Martinez elmondta, hogy a tulajdonosok 2013 tavaszán ajánlották fel megvételre a Louvre-nak a Rembrandt-remekeket, de ez az ár még a világ leglátogatottabb - évente több mint 9 millió látogatót fogadó - múzeuma számára is megfizethetetlen. Egy évig tartó tárgyalások után végül lemondtak a vásárlásról.

A párizsi intézmény később a holland nemzeti múzeumhoz, az amszterdami Rijksmuseumhoz fordult, hogy esetleg közösen találjanak megoldást, így Európában maradhasson - mint a Louvre-igazgató fogalmazott - "egy 17. századi európai géniusz két remekműve". Az ügybe bekapcsolódva Fleur Pellerin francia és Jet Bussemaker holland kulturális miniszter azt javasolta, hogy a két nagy múzeum közösen vásárolja meg a két festményt - az egyiket a Louvre, a másikat a Rijksmuseum - és együtt, felváltva tegye közszemlére azokat a két országban.

Még a 80 millió euró előteremtése is túl sok lenne azonban egyetlen festményért a Louvre számára. A francia múzeum esetében az egyetlen műtárgyért kifizetett legmagasabb összeg eddig 19 millió euró volt, Dominique Ingres francia klasszicista festő Molé gróf portréja című művét vásárolta meg ennyiért 2009-ben. A Louvre igazgatója közölte, hogy még semmi sem dőlt el, de lehetségesnek tartja az Európában példátlan műkincsvásárlási ügyletet, "dolgoznak rajta". A képek megkapták a kiviteli engedélyt, így jogilag semmi akadálya, hogy Hollandiában mutassák be őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár