2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az MI6 ügynöke volt A sakál napja írója

2015. augusztus 31. 09:50 MTI

Frederick Forsyth, A Sakál napja című bestsellere szerzője önéletrajzában felfedte, hogy több mint 20 éven át az MI6 ügynöke volt. A brit hírszerzés először az 1960-as évek végén kereste meg a férfit. 

Kalandos élettörténete és valósághű kémregényei alapján a brit író hívei már régóta gyanakodtak arra, hogy a 77 éves Forsyth valamilyen kapcsolatban állhatott a hírszerzéssel - olvasható a BBC NEWS honlapján. A The Outside: My Life című önéletrajzi regényében az egykoron a BBC-nek és a Reuters brit hírügynökségnek is újságíróként dolgozó Forsyth megírta, hogy a brit hírszerzés először az 1960-as évek végén kereste meg, amikor a polgárháborús Nigériából a Biafra-konfliktusról - a kormány és a Biafra tartomány között harcokról - tudósított a BBC-nek. "Szükségük volt egy erősségre mélyen a biafrai enklávén belül, valakire, aki ott van a helyszínen" - írta könyvében Forsyth.

A konfliktus elhúzódása miatt a BBC fél év után ugyan hazarendelte, ő azonban Nigériában maradt és dolgozott tovább. Így született első könyve, az 1969-ben napvilágot látott The Biafra Story. Annak ellenére, hogy A Sakál napja című politikai krimi megírása után elismert író lett, később is vállalt küldetéseket Rhodesiába, a Dél-Afrikai Köztársaságba és a hidegháború csúcspontján a Német Demokratikus Köztársaságba. "Általában jött egy telefonhívás: 'találkozhatunk - miért nem csatlakozik hozzánk egy ebédre. Van egy kis problémánk - nem bánná, ha besurranna Kelet-Németországba és felvenne valamit számunkra'" - idézte fel az író a Sky Newsnak nyilatkozva.

"Annak idején sok önkéntes dolgozott hazánkért - egyáltalán nem számított szokatlan dolognak. Nem járt érte fizetség, jutalom, csak csinálod. Más volt a hozzáállás akkor" - magyarázta. Szolgálatainak egyfajta elismeréseként ugyanakkor az MI6 áldását adta és helyben hagyta egyes későbbi kémregényeinek  bizonyos fejezeteit. "Volt egy telefonszámom, amelyet felhívhattam. Megkérdeztem, rendben van-e. Egyeztettek a feletteseikkel" - fedte fel Forsyth. Forsyth regényeiből mintegy 70 millió kötetet adtak el világszerte, számos művét meg is filmesítették. Legutóbbi regénye, a Halállista - Hajsza egy fantom után 2013-ban jelent meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár