Az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhattak

2015. április 17. 09:45 MTI

A New York-i Stony Brook Egyetem régészcsoportja az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhatott, a Kenyában feltárt eszközök legalább 3,3 millió évesek, azaz 800 ezer évvel korábbiak az eddig vélt legrégebbi eszközöknél.

Az emberi eszközhasználat legősibb példája

A Sonia Harmand vezette kutatócsoport az amerikai Paleoantorpológiai Társaság San Franciscó-i tanácskozásán mutatta be felfedezését. Régészek körében eddig általános volt az egyetértés arról, hogy az etiópiai Gonában lévő ásatási helyen talált 2,6 millió éves kőeszközök a világ legősibb emberi eszközei. Ez az idősík nagyjából összhangban van azokkal az elméletekkel, amelyek azt sugallják, hogy a modern emberek mintegy 2,8 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és ők voltak az első eszközhasználók.

Hamand és csoportja felfedezésével megkérdőjelezte ezt az elméletet, mivel azt állítják, hogy az általuk fellelt eszközök a kenyai Lomekwi 3 lelőhelyen legalább 3,3 millió évesek, ami azt jelentené, hogy az első eszközhasználó nem a modern ember, hanem egy korábbi ős, az australopithecus vagy a kenyanthropus lehetett.

Az amerikai kutatók az ásatási helyen kőeszközmintákat találtak a földön, ez indította el a feltárásokat. Találtak pattintott kőeszközöket, pattintásra használt köveket és lepattintott kődarabokat. A régészcsoport szerint ezeket az eszközöket nyilvánvalóan szándékosan, nem véletlenszerűen pattintották, hogy megfelelő eszközöket formáljanak.

Radiometrikus kormeghatározási módszerrel állapították meg az eszközök korát. A megállapított kor azért jelentős, mert 2010-ben kutatók egy másik csoportja 3,4 millió éves csontmintákat talált. Ezeken olyan mintázatok voltak, amelyeket valaki eszközhasználattal készíthetett. Az akkori felfedezést bírálatok fogadták, mivel nem lehetett igazolni, mitől vannak ezek a minták.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma