2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Autó ütötte el a közel hetven sikeres bevetést teljesítő veteránt

2015. április 24. 08:42

Otthonához közel szenvedett halálos balesetet egy 92 éves háborús veterán, aki a második világháborúban 69 bevetést teljesített sikerrel a német Luftwaffe ellen.

A britek háborús hőse, Doug Gregory éppen újságért indult el blackfieldi (Hampshire megye) otthonából március 30-án, amikor egy töltőállomás mellett egy arra közlekedő autó elütötte; a férfit helikopterrel, súlyos fejsérüléssel szállították kórházba, ahol két héttel később elhunyt. Gregory összesen 69 bevetést teljesített a második világháborúban, amiért megkapta a Distinguished Flying Cross (Repülő Szolgálati Érdemkereszt) kitüntetést.

A 92 éves korában elhunyt férfi 1941-ben, 18 éves korában csatlakozott a Royal Air Force-hoz (Királyi Légierő), többnyire Beaufighter és Mosquito gépeken repült, de vezetett Spitfire és Hurricane vadászrepülőgépeket is. Gregory - aki részt vett a normandiai partraszállásban és a berlini csatában is, 1947-ben pedig egy agyvérzést is túlélt - így emlékezett vissza pályafutására: "Nem szedtek le, bár persze lőttek rám. Szerencsére elhibázták - legtöbbször legalábbis".

Gregory miután 1946-ban leszerelt, egy ideig tanított, majd négy év alatt egy S.E.5 típusú, duplaszárnyú, együléses vadászrepülőgépet épített, amellyel  légi bemutatókon vett részt. A veterán még a 80-as éveiben is repült, műrepülőként vonult vissza 90 éves korában; az Army Flying Association tiszteletbeli tagja volt, és ő alapította az első világháborús brit pilóták emlékének ápolására létrehozott Great War Display Team nevű szervezetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár