2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak a sobibori haláltáborban

2017. január 16. 08:26 MTI

Régészek Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak Sobiborban, a második világháború egyik legkegyetlenebb haláltáborában folytatott ásatásokon - jelentette vasárnap a Háárec című újság honlapja.

A medálon héberül "mazl tov", vagyis sok szerencsét felirat, az 1929. július 3-i dátum, valamint Frankfurt város neve olvasható. A kutatók kiderítették, hogy a medál a Frankfurtban ezen a napon született Karoline Cohn nyakláncához tartozhatott. Caroline Cohn szerepel az 1941. november 11-én a minszki gettóba deportáltak listáján, de ott nyoma veszett, sorsáról több adatot nem találtak. A minszki gettó kétezer zsidó lakóját 1943 szeptemberében szállították kivégezni a sobibori halálgyárba: az ékszert ekkor vagy maga Karoline Cohn, vagy valaki más vihette magával.

A tárgy érdekessége, hogy más dátummal ugyanilyen medált hordott nyakában a szintén Frankfurtban, 1929. június 12-én született Anna Frank is. A jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt kutatóintézete jelenleg azt próbálja megtudni, hogy volt-e kapcsolat a két család között. Ennek érdekében keresik Karoline Cohn még élő rokonait, elsősorban Sophie Kolmant, aki 1978-ben beszámolt haláláról. A sobibori láger területén 2007 óta kutatnak izraeli és lengyel régészek, akik már megtalálták az egykori gázkamrákat és a túlélők leírásában szereplő több épületet.

Ebben a haláltáborban 1942 márciusa és 1943 októbere között mintegy negyedmillió, főként lengyel zsidót gyilkoltak meg, aminek az ottani zsidó sonderkommando, a tábort működtető foglyok felkelése vetett véget. A lázadás után a nácik felszámolták a lágert és megpróbálták eltüntetni nyomait. A kutatók számos egykori használati tárgyat, ékszereket, más medálokat is találtak 2016 őszén, a legutóbbi ásatási szezonban. A tanúságtételekkel egyező módon egyre precízebben sikerül feltérképezniük a halálgyár egykori működését, noha a németek még egy erdőt is ültettek a helyére, hogy elleplezzék az ott történteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár