Amikor ősi papiruszok kerülnek elő a pincéből

2015. június 10. 18:15 MTI

Antik leletekre, görög, latin, kopt és hieratikus írásokat tartalmazó papiruszokra bukkant a Bázeli Egyetemi Könyvtár saját pincéjében. Az iratok között megtalálható többek között egy lefoglalt tevékről szóló szállítási szerződés, de a legrégebbi ismert keresztény magánlevél is.

Papiruszok a Bázeli Könyvtár pincéjéből

A papiruszok gyűjteménye száz évvel megvásárlása után került elő. Az elfeledett kincsek közé négy nyelven írt hatvanöt szöveg, köztük igazi ritkaságok tartoznak. Sabine Huebner, az ókori történelem professzora az egyetem honlapján közölt interjújában elmondta, a dokumentumok elsősorban hétköznapi iratok. A levelek, szerződések és elismervények sokat elárulnak az egyszerű emberek hétköznapjairól.

Az iratok között megtalálható egy lefoglalt tevékről szóló szállítási szerződés, de a legrégebbi ismert keresztény magánlevél is: a dokumentum a harmadik évszázad második felében íródott. Az egyetem már a 16. század végén kapott ajándékba papiruszokat, amikor az egyiptomi papirusz még ismeretlen volt Európában. Az újra megtalált gyűjteményt a Svájci Nemzeti Alap támogatásával a következő két évben digitalizálják, lefordítják és bemutatják.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma