2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor „a valóságot próbálták meg a marxista elméletbe beleerőszakolni”

2015. december 3. 11:00 MTI

Hidegháború - egy megosztott világ rövid története címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Gólyavárban. A nemzetközi tárlat magyarországi bemutatása a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete együttműködésében valósult meg.

Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese a megnyitón egyebek között arról beszélt, hogy a kiállítás tökéletesen leírja ezt a folyamatot, amelyben "a valóságot próbálták meg a marxista elméletbe beleerőszakolni". A kiállítás azonban úgy végződik, hogy "mi, közép-európai népek, visszaszereztük a szabadságunkat és az önrendelkezésünket, amiben hinni nem szűntünk meg soha" - fogalmazott.

Lukasz Kaminski, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke többek között azt emelte ki, hogy a kiállítás azokról szól, akik értékeket védtek a hidegháború időszakában. Kisfaludi András, az ELTE rektorhelyettese köszöntőjében rámutatott: az egyetemi helyszín sem véletlen, hiszen a kiállítás a fiatalokat is szeretné megszólítani. A tárlatot a Nemzeti Emlékezet Intézete - a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a varsói Közoktatási Hivatal készítette. A bemutatott fényképek és írásos dokumentumok a Nemzeti Emlékezet Intézet Archívuma, az Új Ügyiratok Archívuma, Lettország Népi Frontjának Múzeuma és a Karta Központ gyűjteményéből származnak - olvasható a NEB közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár