2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a gyarmatosítók megpróbálták háziasítani a zebrát

2015. szeptember 8. 13:08

Az Afrikában őshonos zebra alakját tekintve kísértetiesen hasonlít a lóhoz, illetve a szamárhoz, így az európai gyarmatosítóknak a századfordulón adta magát az ötlet, hogy háziasítsák – a zoológusok szerint – fekete alapon fehér csíkozású „hátast”, amely azonban vad természeténél fogva ritkán engedelmeskedett.

A 20. század elejére Afrika hatalmas területeit néhány csekély terület kivételével felosztották maguk között az európai gyarmatosítók, akik a 19. században ismerkedtek meg a zebrákkal, amelyek az Európából bevitt lovakkal ellentétben rezisztensek voltak a cecelégy által hordozott betegségekkel szemben. Afrika csíkos állatainak megszelídítése így logikusnak és gazdaságosnak tűnt.

Az európai telepesek azonban nem voltak tisztában a ténnyel, hogy a zebra – bár távolról szemlélve elég nyugodt állatnak tűnhet – valójában igen ideges természetű, és könnyen agresszívvá válhat, ha sarokba szorítják. A csíkos vadóc egyetlen rúgással a másvilágra küldheti az őt megtámadó oroszlánt. Ennek megfelelően a zebrák tömegeit esélytelen volt domesztikálni, azonban néhány zebra jól reagált az ember közeledésére, és megengedte, hogy a hátára üljenek.

A zebraszelídítők kevésbé népes táborát gyarapította Lord Walter Rothschild, a Rothschild-vagyon örököse is, akinek elsők között sikerült rávennie a vadállatokat, hogy egy fogatban húzzák a hintót. A lord gyakran jelent meg a Buckingham-palota körül is zebrafogatával, hogy így hívja fel a figyelmet a csíkos állatok „szelíd” természetére és a háziasítási lehetőségekre.

A német gyarmati hadsereg különösen érdeklődött a zebrák háziasítása felől, ugyanis az Afrikába bevitt lovaik jelentős része elpusztult a különböző helyi betegségek miatt, míg a zebra természetesen ellenállt ezeknek. A németek a zebrák és a lovak keresztezésével is kísérleteztek, amely során egy szelíd, de a megbetegedéseknek ellenálló hátast (zebroid) kaptak volna. Próbálkozásuk azonban kudarcba fulladt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy rabruhás ember is kipróbálta, milyen egy hasonló „öltözékben” látható állat hátán ülni.Az 1935-ben készült képen a 18 éves, cirkuszi előadóművészként dolgozó, törpenövésű Laffin Leslie a Jimmy névre elkeresztelt zebra hátán látható, amint a berkshire-i úton haladnak. Jimmyt egykor „az egyetlen meglovagolható zebrának” nevezték.Egy német katona ZanzibárbanOsa Helen Johnson amerikai kalandor egy zebra hátánRosendo Ribeiro brit-portugál orvos és diplomata, aki első ízben azonosította a bubópestist Kenyában, egy zebra hátán indul a betegeit meglátogatni.Lord Walter Rothschild egy zebrafogaton

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár