2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika legősibb koponyájára bukkanhattak rá

2015. június 19. 14:13 MTI

Az amerikai kontinens legősibb emberi maradványa lehet az a tizenkétezer éves női koponya, amelyet Mexikó legkeletibb tagállamában, a Yucatán-félszigeten fekvő Quintana Roo területén, egy föld alatti barlangban találtak - jelentették be közleményben a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) kutatói.

A tudósok becslése szerint egy tíz-tizenkétezer éve elhunyt személy földi maradványairól van szó. Hogy megállapítsák a nemét és a korát, elvégeztették a koponya rekonstrukcióját a párizsi Atelier Daynes stúdióban, amely hominidák csontmaradványai alapján készíti el az emberfélék életnagyságú szobrait. Az UNAM kutatói hangsúlyozták, hogy a feltárt koponya nem mutat túl sok hasonlóságot az amerikai kontinens egyetlen ismert bennszülött csoportjával sem. 

Az újvilági bevándorlási elmélet szerint a korai népesség, a paleomaerikaik körülbelül 15 ezer évvel ezelőtt a Beringián, a mai Bering-szoros helyén lévő egykori földhídon keresztül érkeztek Eurázsiából Amerikába. Arckoponyai jellegzetességeik Dél-Ázsia, valamint a csendes-óceáni partvidék népességével mutatnak rokonságot. A második bevándorlási hullámmal kilencezer évvel ezelőtt más csoportok, a bennszülött amerikai népesség, az amerindek ősei érkeztek a kontinensre. "A vizsgálat azt célozza, hogy kiderítsük, a koponya az amerindek őséé volt-e, vagy sem" - fogalmazott Alejandro Terrazas Mata, az UNAM antropológusa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár