2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Agyonadóztatták az egyiptomiakat

2015. március 17. 08:37

100 kilogramm - ekkora mennyiségben kellett beszolgáltatniuk az adót a vagyonos egyiptomiaknak egy újonnan lefordított adóösszeírás szerint X. Ptolemaiosz egyiptomi király uralma idején.

A görög nyelvű nyugta egy cserépdarabra íródott, és az áll rajta, hogy egy személy (a neve sajnos olvashatatlan) és barátai 75 talentum ingatlanforgalmi adót kötelesek befizetni, amelyre 15 talentum további pótdíj rakódik. Az adót érmékben, Diospolis Magna (Dioszpolisz Megalé), azaz Théba egyik állami bankjába kell eljuttatni.

90 talentum rengeteg pénzt jelentett, így az adózók valószínűleg dúsgazdag egyiptomiak voltak, állítja Brice Jones, a montreali Concordia Egyetem doktorandusza, aki elmondta, hogy a cserépdarabon olvasható dátum i.e. 98. július 22-ének felel meg. A talentum egy sumer-babiloni eredetű tömeg- és pénzegység volt. Szinte minden ókori nép átvette, értéke a többi ókori mértékegységhez hasonlóan koronként és területenként változott.

Egy talentum 6000 drachmának felelt meg, így a szövegben szereplő 90 talentum 540 ezer drachmára rúgott. Csak összehasonlításképpen: egy egyiptomi kétkezi munkás évente 18 ezer drachmát keresett. I.e. 98-ban a legmagasabb címletű érme a 40 volt, ami azt jelenti, hogy 150 adott ki egy talentumot, s összesen 13500 kellett a 90-hez. Ez így több mint 100 kilogrammot nyomott - fejtette ki Catharine Lorber, az egyiptomi numizmatika egyik szaktekintélye.

A Ptolemaioszok Egyiptomában adószedők gyűjtötték be az adót, majd - ha nagyobb összegről volt szó - kosarakba tették és szamarakkal vitették el a pénzt a bankba. Az út és a kezelés költségét ők állták. A 15 talentumnyi pluszköltség arra utalhat, hogy az adózók büntetést kaptak, amiért nem fizették be az adó egy részét ezüstben - ez a gyakorlat egyébként még azokban az években is működött, amikor az ezüstérme nagyon ritka volt.

Talán nem véletlen, de a jelzett időben Egyiptomban nagyon ingatag volt a politikai helyzet. VIII. Ptolemaiosz és unokahúga, III. Kleopátra kisebbik gyermeke, X. Ptolemaiosz (i.e.139– i. e. 88) volt hatalmon, aki a testvérével volt trónviszályban. Bár ma ezt sokan vitatják, néhány ókori kútfő szerint X. Ptolemaiosz a saját anyját is meggyilkoltatta i.e. 101 körül, hogy ne keljen hatalmán osztozkodnia vele. I.e. 89-ben aztán saját hadserege fellázadt ellene, majd a következő évben megölték, s öccse, XI. Ptolemaiosz került trónra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár