2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A törpe, akinek népszerűsége a királyokéval vetekedett

2014. december 2. 14:02

Egy becslés szerint világszerte 50 millió ember látta színpadon az 1840-1850-es években Charles Strattont, vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Tom Thumbot, aki törpeként hatalmas hírnévre és vagyonra tett szert a 19. század derekán, s aki többek között Viktória brit királynő és Abraham Lincoln amerikai elnök kedvence lett.

63 centis sztár

Az angolszász folklórban Tom Thumb karaktere újkori népi szerzők gyermekversikéiből ismerős. Kevesen tudják azonban, hogy valóban létezett egy Tom Thumb álnevet felvett személy, aki az 1840-1850-es években világhírű előadóművész lett, s aki rajongói között tudhatta Viktória brit királynőt és Abraham Lincoln amerikai elnököt is.

1842 telén a legendás "showman", P.T. Barnum, akinek törpékből, kannibálokból, óriásokból álló, New York-i székhelyű szórakoztató műsora szerte a világon ismert volt, a Connecticut állambeli Bridgeport városába érkezett azzal a nem titkolt céllal, hogy saját maga vegye szemügyre azt a rendkívüli fiút, aki négyévesen még csak 25 hüvelyk (63 centiméter) magas volt.

A 19. században a kis növésűeket vagy bármilyen testi rendellenességgel bírókat kiközösítették társaik, s mivel munkát sem nagyon tudtak szerezni, szegénységre voltak ítélve. Stratton szülei meglátták a lehetőséget a városukban felbukkanó üzletemberben, s beleegyeztek, hogy heti 3 dollárért (mai árfolyamon ez kb. 27 ezer forint) havi egyszer vizsgálat alá vegyék a kis Charlest a hírhedt New York-i Amerikai Múzeum szakemberei, valamint hogy fellépjen Barnum műsorában.

Barnumnak nagy tervei voltak a fiúval, ruhával és cipővel ajándékozta meg, s a vendégseregnek igyekezett beadni, hogy Tom Angliából érkezett az Államokba, s 11 éves is elmúlt. A fiú új nevet kapott, mégpedig az angol népmesékből ismert Tom Thumbét. A sajtó pedig bekapta a horgot. "Tom Thumb az emberi faj legcsodálatosabb példánya, aki valaha meglepte a világot. A tény, hogy egy 11 évnél idősebb gyermek súlya és magassága kevesebb legyen egy hathónapos csecsemőénél - ez egyszerűen elképesztő" - írta az egyik korabeli újság.

Stratton egy csapásra nemzetközi sztár lett, "ura" pedig egy veszélyes lépésre szánta el magát: Londonba vitte a fiút. Ez azért tűnhetett meggondolatlannak, mert mintegy harminc évvel korábban a két ország még háborúban állt egymással, az angolok pedig sokkal tisztelettudóbbak voltak az amerikaiaknál, s fennállt annak a "veszélye", hogy túl durvának fogják találni egy (ekkor már hatéves) törpe mutogatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár