2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szíria elleni titkos izraeli támadás részletei

2015. július 2. 09:00

Sokáig csupán amerikai lapértesülések és név nélkül nyilatkozó tisztségviselők elmondása alapján juthattunk némi információhoz azzal kapcsolatban, hogy 2007 szeptemberében titkos szíriai atomreaktort bombázott le az izraeli hadsereg elit alakulata. A katonai akció olyannyira kockázatos volt, hogy a legkisebb hiba esetén a két szomszédos ország között minden bizonnyal háború robbant volna ki.

Az izraeli hadsereg vezérkara a szíriai atomreaktor lebombázására a Sayeret Matkalt vetette be, amely a világ egyik legütőképesebb titkos kommandós alakulata. A katonáknak a 20 hónapos kiképzésük utolsó négy napján 120 kilométert kell gyalogolniuk a legzordabb terepen. A Sayeret Matkal mérete máig nem ismert, becslések szerint körülbelül 200 tagja van. Ez az alakulat hajtotta végre a túszmentő akciót az ugandai főváros Entebbe repülőterén 1976-ban, és mentett ki 106 zsidó és francia túszt, akiket egy Air France járaton ejtettek foglyul palesztin és német terroristák.

A 2007-es, Virágoskert elnevezésű szíriai akciójukat hetekig a legnagyobb titok övezte. Miután az izraeli hírszerzés megbizonyosodott arról, hogy a szomszédos Szíriának valóban van titkos atomfegyver-programja, a Sayeret Matkalt vetették be a valószínűleg akkor még nem teljes készültségű reaktor légibombázására. Szíria légvédelme a világ egyik leghatékonyabb rendszere lett az elmúlt évtizedben, ezért volt komoly katonai feladat ennek az áttörése. A kirendelt vadászpilóták azonban csak a felszállást követően tudták meg, hogy éles akcióban vannak.

Az izraeli légierő F16-os gépe

A 2013-ban készült, „Elit alakulatok” című dokumentumsorozat ezt a titkos akciót is bemutatja, s benne megszólal az USA biztonsági tanácsadója mellett az izraeli titkosszolgálati vezetés is − sőt, az az izraeli elit vadászpilóta is, aki korábbi bevetésen sikerrel bombázott iraki célpontokat. Az „Elit alakulatok” új részekkel szombaton 22:00 órakor indul a Spektrumon.

Az állítólagos atomreaktor képe

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár