2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szellemhadsereg, amely bolonddá tette Hitlert

2015. május 18. 13:42

Zseniális húzással verték át a Harmadik Birodalom vezetőit a szövetségesek: a normandiai partraszállás már javában zajlott, amikor jelentős erő tűnt fel a kelet-angliai Kent megyében, ami a Calais elleni támadást vetítette előre. A németek megosztották erőiket, ám hiába várták az inváziót Kentből, ugyanis a több tízezer fős, gépesített kontingens fegyverei, tankjai és repülői papírból voltak.

A Bátorság fedőnevű titkos akció lényege a németek teljes megtévesztése volt az 1944 nyarán esedékes szövetséges invázió pontos helyét illetően. A hadtörténet legnagyobb partraszállási akciója után a nyugati stratégák célja az volt, hogy a németek figyelmét eltereljék Normandiáról, megosszák az erőiket, s azt a látszatot keltsék, hogy a brit partokhoz legközelebb eső Calais térségében, valamint (Skóciából kiindulva) Norvégiában támadnak. Erre azért volt szükség, mert az egyesített német seregek egy esetleges koncentrált ellentámadása akár végzetes is lehetett volna a partraszállás miatt igencsak sebezhetővé váló szövetségeseknek.

A London Controlling Section (LCS) égisze alatt 1943 decemberében megkezdődött akció története még az év januárjáig visszanyúlt, amikor a németek esetleges dél-angliai inváziós terveit akarták csírájában elfojtani a La Manche-csatorna partjára telepített álhadsereggel. A Hilton Railey ezredes vezette küldetés ma is kevéssé ismert, ugyanis a második világháború utáni évtizedekben is titokban maradt, és csak 1996-ban került a nyilvánosságra, ám egyes részleteit még ma is homály fedi.

Az akció lényege és fő célja az volt, hogy a mintegy 1100 fős különítmény - amelynek tagjait nem katonai iskolákból, hanem főként New York és Philadelphia művészeti egyetemeiről, valamint az Egyesült Államok legjobb reklámügynökségeinél toborozták, köztük volt egyébként köztük Bill Blass divattervező és Ellsworth Kelly festő is - úgy viselkedjen, s azt a látszatot keltse, mintha két hadosztálynyi, jelentősen felfegyverzett és gépesített katona állomásozna a térségben.

Az akció során a vizuális megtévesztés kapta a legnagyobb szerepet: színházi szakemberek, festők, építészek, mérnökök, díszlettervezők segítségével felfújható tankokkal, fából készült repülőkkel, terepjárókkal, ágyúkkal, tüzérségi ütegekkel, különféle tartályokkal, a levegőből, illetve távolról repülőtérre emlékeztető objektumokkal, valamint hamis infrastrukturális fejlesztésekkel verték át az ellenséget, amelynek a semleges országok diplomáciai csatornáin, valamint kettős ügynökökön keresztül is megerősítették a támadási irányról szóló álhíreket.

Gyakorlatilag egy teljesen új, az első amerikai hadsereg névre hallgató álhaderőt állítottak fel Kent megyében. A megtévesztés bevált, s a németek jelentős erőt csoportosítottak Calais térségébe, ahol azonban hiába várták a szövetségesek támadását, s sokáig gondolták úgy, hogy maga a normandiai partraszállás az átverés. Súlyosan tévedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár