2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nő, aki majdnem VIII. Henrik hetedik felesége lett

2015. február 19. 10:29

A leghíresebb Tudor király már a hatodik feleséget „fogyasztotta”, amikor kacérkodni kezdett a gondolattal, hogy egy hetedik nőt is oltár elé vezet. A kiszemelt Catherine Willoughby lett volna, azonban a megfáradt VIII. Henrik végül meghátrált, ugyanis a jövendőbeli ara igencsak heves vérmérsékletű volt, így az uralkodó maradt Catherine Parr (magyarosan: Parr Katalin) mellett, állítja egy márciusban megjelenő új életrajzi könyv.

David Baldwin VIII. Henrik utolsó szerelme című, március 28-án megjelenő könyvében arról ír, hogy az életében már hat feleséget „elfogyasztó” angol király utolsó szerelme egy heves természetű, túlságosan is szókimondó, igen bátor teremtés volt, akit eleinte oltár elé akart kísérni, ám végül meggondolta magát. Henrik felesége ekkor Catherine Parr volt, ám vele nem szimpatizáltak a katolikus és reformációellenes udvari körök, s megpróbálták ellene fordítani a királyt. Letartóztatási parancs készült Katalin ellen, és egész Európában azt beszélték, hogy Henrik a királyné közeli barátnőjéhez, Catherine Willoughbyhoz, Suffolk hercegnéjéhez vonzódik.

A fiatal hercegné már két fiút is szült, Henrik pedig - jóllehet már volt egy trónörököse az elhunyt Jane Seymourtól - szerette volna több oldalról is bebiztosítani dinasztiája utódlását, ugyanis Catherine Parrtől nem született gyermeke. Catherine Willoughby még az 1530-as években ismerkedett meg Henrikkel, akivel flörtölni kezdtek, az ünnepségek alkalmával gyakran táncoltak, s karácsonykor rendszeresen meglepték egymást különböző ajándékokkal. A király életrajzírója szerint mindezek ellenére a „házasodásban megfáradt” király hűséges maradt utolsó feleségéhez, mivel nem akart egy hatalmaskodó házastársat.

Catherine Willoughby-ről köztudott volt, hogy örömét lelte egyes arisztokraták sértegetésében, a kutyáját pedig egyszer papnak öltöztette, s a számára ellenszenves katolikus Stephen Gardiner püspök után nevezte el. Szerette kioktatni az embereket a kereszténység tanairól, s az angol királlyal sem tett kivételt, aki egyébként az 1534-es Rómával való szakítást követően az anglikán egyház feje volt.

Baldwin szerint Henrik igen erősen vonzódott Willoughby-höz, azonban megtanulta a leckét a nőkről, s inkább maradt felesége oldalán. „Nyilvánvaló volt, hogy a király szerelemre lobbant az asszony iránt, szerette szókimondó stílusát, azonban jól tudta, hogy ez nem az a viselkedés, ami királynéhez illik” - magyarázta a szerző, hozzátéve: „azt is mondhatjuk, hogy megcsömörlött a hat feleségtől”. Catherine Willoughby-ból végül nem lett királyné, sőt mikor Véres Mária trónra került, nézetei miatt menekülnie kellett Angliából, s ideiglenesen Lengyelországban telepedett le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár