2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A megfőzött szív és a lángoló kakasok – öt hihetetlen történet a középkorból

2017. július 17. 14:04

A középkor világa számtalan bizarr, tréfás vagy éppen ijesztő esettel szolgáltatott alapanyagot a történetírók és mesemondók számára. A túlzott fantázia persze eme korszak emberétől sem volt idegen, így néha egészen elképesztő elbeszélések is fennmaradtak.

A portugál király, aki holtan is trónra ültette kedvesét

IV. Alfonz portugál király 1339-ben legidősebb fiát és trónörökösét, Pétert összeházasította a szomszédos Kasztíliai Királyság egyik legbefolyásosabb nagyurának, Juan Manuel villenai herceg lányával, Konstanciával. Az ifjú herceg szeme azonban nem a kiszemelt arán, hanem annak Inês de Castro nevű udvarhölgyén akadt meg, akivel hamarosan házasságtörő viszonyt kezdett. Inês négy gyermeket is szült a trónörökösnek, és apja kifejezett tiltása ellenére feleségül is vette őt Konstancia halálát követően. A feldühödött uralkodó szörnyű bosszút állt: 1355-ben három emberét küldte az „affér lezárására”, akik csecsemő fiának szeme láttára fejezték le Inêst.

Péter sem bizonyult kegyesebbnek: a gyilkosok szívét kitépette és egy rövid, sikertelen lázadást kezdeményezett apja ellen. Amikor pedig 1357-ben Alfonz meghalt és Péter Portugália trónjára lépett, egyes források szerint egy egészen bizarr ceremóniával emlékezett meg szerelméről. Inês holttestét kiásatta sírjából, uralkodói díszekbe öltöztette, a trónra ültette, majd az ország valamennyi nemesét arra kényszerítette, hogy lerója tiszteletét a szomorú sorsú „királyné” előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár