2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legújabb kutatási eredményekkel eredhetünk őseink nyomába

2015. november 24. 10:05 MTI

A magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiből nyílt fotó- és poszterkiállítás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában hétfőn. A 3. orosz-magyar uráli régészeti expedíció eredményeit a magyar kutatók az orosz kollégákkal együtt közösen publikálják majd. 

Az Őseink nyomában... című tárlat a magyarok elődeinek vándorlásával összefüggésbe hozható fontosabb régészeti lelőhelyeket és leleteket, a viseletekkel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a honfoglalók által használt fegyvereket mutatja be. A kiállításon látható Szöllősi Mátyás fotóriporternek a 3. orosz-magyar uráli régészeti expedícióról készült képsorozata is.

Az expedíció sikere egyrészről, hogy új, releváns régészeti leletek kerültek elő Oroszország és a mai Ukrajna területéről, másrészt pedig, hogy sikerült újra a keleti tudományos kapcsolatokat felvenni, amelynek segítségével gyorsabbá vált a munka és hatékonyabbá a nemzetközi együttműködés - mondta az M1 aktuális csatornán az expedíció vezetője, Türk Attila régész.

Hozzátette: a kutatás eredményeit a magyar kutatók az orosz kollégákkal együtt közösen publikálják majd. A július 26. és augusztus 19. közötti expedícióban a régészekből, egy antropológusból, turkológusból, archeozoológusból és egyetemi hallgatókból álló kutatócsapat a feltárásokon való munka mellett több múzeum régészeti gyűjteményeinek kora középkori leletanyagát is átnézte, valamint fontos szakmai kapcsolatokat épített ki helyi szakemberekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár