2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Gyűrűk ura írójára is nagy hatással volt az új Hasfelmetsző-gyanúsított

2015. november 5. 08:24

Gyakorlatilag nem telik el úgy hónap, hogy az önjelölt kutatók ne túrjanak elő valahonnan egy újabb Hasfelmetsző Jack-gyanúsítottat. Ezúttal egy 19. századi angol költő, Francis Thompson került egy ausztrál kutató célkeresztjébe. Thompson írásaiban gyakran jelent meg az emberek halálhoz és Istenhez fűződő kapcsolatának témája, és művészete még J. R. R. Tolkienra, a Gyűrűk ura írójára is komoly hatást gyakorolt.

Egy 45 éves ausztrál angoltanár, Richard Patterson azt állítja, hogy közel húszéves kutatómunkája során elegendő bizonyítékot szedett össze ahhoz, hogy kijelenthesse: azonosította az 1888-ban a londoni East End-en öt prostituálttal végző Hasfelmetsző Jacket. Patterson nem kevesebbet állít, mint hogy Thompson az írásaiban gyakorlatilag bevallotta a bűncselekményeket.

A tanár állítása szerint már akkor biztos volt benne, hogy Thompson áll a kegyetlen sorozatgyilkos figurája mögött, amikor 1997-ben még diákként mélyebben megismerkedett a költészetével, és megtudta, hogy a férfi orvosnak is tanult (bár hivatását sohasem gyakorolta). Az ausztrál tanár közel húsz évvel később, miután az egész világot körbeutazta a hipotézisét alátámasztó adatok után kutatva, azt állítja, hogy Thompson bűnösségét jóval több bizonyíték támasztja alá, mint a korábbi gyanúsítottakét.

A férfi sebészeti képzettséggel is rendelkezett, ami elegendő szakértelmet biztosíthatott számára ahhoz, hogy kibelezze áldozatait. Mint Patterson kifejtette, Thompson egy boncolókést hordott a kabátja alatt, és megtanult egy olyan különleges csonkítási eljárást, amely a Hasfelmetsző több áldozata esetében is megfigyelhető volt. Emellett tudjuk, hogy diákként számos hulla boncolásában is részt vett.    

A lancashire-i Thompson 1885-ben Londonba költözött abban a reményben, hogy sikeres író válhat belőle. A teljesen az ópium rabjává vált férfinak azonban nem éppen úgy sült el a londoni kiruccanás, ahogy eltervezte. Drogfüggősége miatt gyakorlatilag hajléktalanná vált, és végül egy prostituált biztosított számára szállást. A kapcsolat hamarosan romantikus fordulatot vett. A források alapján ez volt a költő életének egyetlen párkapcsolata, ám miután a lány otthagyta Thompsont, Patterson feltételezése szerint a mentálisan instabil férfi teljesen összeomlott. A lány azt követően szakított vele, miután publikálták első költeményeit, mivel úgy érezte, a társadalom ezután már nem nézné jó szemmel a kapcsolatukat.

Az ausztrál tanár a témában hamarosan megjelenő könyvében kifejti, hogy a költő haragja ezután a környék prostituáltjai ellen fordult. Mint Patterson kifejtette, Thompson nem sokkal a gyilkosságok előtt és után is örömlányok késsel történő meggyilkolásáról írt. Az angoltanár reméli, munkájával hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a hasonló gyilkosságok megelőzhetők legyenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Francis Thompson

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár