2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 168 éve elhunyt elnök negyedik temetésére készülnek az Egyesült Államokban

2017. március 29. 14:35 MTI

Harmadszor is újra akarják temetni James Polkot, az Egyesült Államok 11. elnökét, amiért biztosan kijár majd neki a „legtöbb temetést kapott amerikai elnök” címe.

Polk 168 éve hunyt el, és az utóbbi száz esztendőben nyugton hagyták. Tennessee állam törvényhozói azonban ismét ki akarják hantoltatni, hogy negyedszerre megint máshova temessék. Polk jelenleg Nashville város Capitoliumában nyugszik, ahonnan átvinnék legújabb sírhelyére, Columbia városába. Ott áll a néhai elnök egykori háza, amely ma múzeum, és Polk annak kertjében találna - talán már tényleg - örök nyugalomra.

A hely azonban még korántsem biztos, mivel hétfőn ugyan megszavazták a helyi képviselők Polk újratemetését, de a szenátus e héten várható döntéséig a vita változatlan hevességgel dúl arról, hogy hova kerüljön, ráadásul a néhai elnök leszármazottai ellenzik az újratemetést. Teresa Elam, a 11. elnök 7. nemzedékbeli unokahúga a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy "rémisztőnek" találja az ötletet. "Felháborít, hogy az elnök és felesége, e két csodálatos ember földi maradványait elszállítják ide Columbiába, csak azért, hogy pénzt csináljanak belőle" - fogalmazott Teresa Elam.

A columbiai múzeum kurátora, Thomas Price szintén a CBS televízióban azzal érvelt, hogy Polk sok időt töltött Columbiában, és a helybéliek, valamint a turisták is reklamálják, vajon miért nem ott nyugszik.

James Polk 1795-ben Észak-Karolinában született, de élete nagy részét Tennessee államban élte le. Az állam kormányzója volt, majd a szövetségi törvényhozás tagja, később házelnöke, 1845-ben pedig őt választották az Egyesült Államok 11. elnökévé. 1836-ban háborúval elérte, hogy az addig független Texas az Unió része legyen. Kormányzása idején csatolták az Unióhoz az oregoni területet, amelyből később Oregon, Idaho és Washington szövetségi állam lett. Polk győztes háborút vívott Kaliforniáért Mexikóval is, amely 1848-ban több mint egymillió négyzetkilométernyi területet engedett át az Egyesült Államoknak.

1849-ben hunyt el kolerában. Akkor Nashville városi sírkertjében temették el. 1850-ben újratemették, és végakarata szerint nashville-i házának kertjébe került. Hitvese halála után, 1891-ben azonban megint kihantolták és azóta a Tennessee Capitoliumának (törvényhozásának) épülete előtt emelt mauzóleumban nyugszik, feleségével együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James Knox PolkPolk felesége, Sarah Childress

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár