2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

83 év után törli Hitlert díszpolgárai sorából egy bajor kisváros

2016. április 8. 14:45

Tegernsee bajor turistaváros vezetése több mint nyolc évtized után döntött úgy, hogy ideje eltávolítani Adolf Hitlert díszpolgárai névsorából. Hasonlóra már Magyarországon is volt példa: 2011-ig például Sztálin és Haynau is Budapest díszpolgára volt. 

A náci vezér listáról való törléséről 16 városi tanácsossal egyetemben a konzervatív (CSU-tag) polgármester, Johannes Hagn döntött. „Azért tartott ennyi ideig, mert igazából nem tudtuk, hogy szerepel-e még a díszpolgáraink listáján, de kiderült, hogy igen” – fejtette ki a polgármester a több évtizedes késés okát. „Azt gondoltuk, hogy a címet a halálával eltörölték, ám kiderült, hogy nem így történt, így hivatalosan is ki kellett törölnünk a nevét a jegyzékből” – tette hozzá Hagn.

Tegernsee korántsem az egyetlen település volt, amely 1933-as hatalomra kerülését követően díszpolgári címet adományozott Hitlernek: további több ezer falu és város cselekedett hasonlóképpen. Az elmúlt évtizedben települések százai törölték a náci vezető nevét díszpolgáraik sorából.

A kisvárost Hitler 1933-ban még Paul von Hindenburg német birodalmi elnökkel (aki 1934. augusztus 2-án halt meg, Hitler pedig ezt követően Németország teljhatalmú ura lett) együtt látogatta meg. Mindketten megkapták a város kulcsait.

Hitlert később egy, a Tegernsee tavon (a város innen kapta a nevét) látható csónak mellett is lefényképezték. A tavat a háború alatt „Nagykutya-tónak” nevezték, mivel számos magas rangú náci funkcionárius vásárolt a környékén nyaralót.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
TegernseeÉrthető, hogy a náci fejesek kedveltél az üdülőhelyet

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár