600 kiló római érmére bukkantak csatornamunkálatok közben

2016. május 2. 08:37

Spanyol munkások különleges kincsre bukkantak egy Sevilla melletti kisvárosban csatornamunkálatok közben. A rendhagyó leletet április 27-én, szerdán találták meg tizenkilenc amforában egy Sevilla melletti kisvárosban, Tomaresben. 

600 kiló római érmére bukkantak csatornamunkálatok közben

„Ez egy különleges gyűjtemény, és csak nagyon kevés hasonló esetet ismerünk” – magyarázta Ana Navarro, a leletet befogadó sevillai régészeti múzeum vezetője. Navarro nem bocsátkozott a „zsákmány” értékével kapcsolatos találgatásokba, mindössze annyit mert megkockáztatni, hogy az érmék „bizonyára több millió eurót érnek”. „Nem tudom megmondani, mekkora gazdasági értékkel bírtak, mivel az értékük igazából történelmi, amelyet nem lehet megbecsülni” – mondta a kutató.

A 3-4. század fordulójára datálható bronzérméken Maximianus és Konstantin császárhoz köthető feliratok láthatók. A kutatók úgy vélik, az érmék nem kerültek forgalomba, mivel kopásnyomok gyakorlatilag alig vehetők észre rajtuk. Az érméket feltehetően a katonák és köztisztviselők kifizetésére szánták. „[Az érmék] többségét újonnan verték, és néhányat közülük feltehetően nemcsak bronzban, hanem ezüstben is megmártottak” – magyarázta Navarro.

A hatóságok felfüggesztették a csatornamunkálatokat, mivel a helyszínen régészeti feltárásokat fognak folytatni. A rómaiak i. e. 218-ban foglalták el az Ibériai-félszigetet, és egészen az 5. század elejéig, a vizigót invázióig uralták a területet. 

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma