2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

300 éve lépett török földre II. Rákóczi Ferenc

2017. október 11. 17:03 MTI

Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeznek szerdán és csütörtökön az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójára. A szimpózium témái között szerepel II. Rákóczi Ferenc közép-európai személyisége, történeti jelentősége.

A rendezvényt, amely része Magyarország V4-es elnöksége isztambuli programsorozatának, Magyarország isztambuli főkonzulátusa és az Isztambuli Magyar Intézet szervezi. Az ünnepi programot szerdán Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitja meg, aki a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencián mond beszédet. A szimpózium témái között szerepel II. Rákóczi Ferenc közép-európai személyisége, történeti jelentősége, valamint a V4-es együttműködés jelene és jövője. Az előadók a visegrádi országokból, illetve Törökországból érkeznek.

A program csütörtökön rodostói (tekirdagi) kirándulással, továbbá az ottani Rákóczi Múzeum meglátogatásával folytatódik. A résztvevőket később a helyi török-magyar baráti társaság, valamint a város polgármestere várja ebédre. A nap végén az isztambuli Szent Benedek-templomban emlékmisét celebrál Ruben Tierrablanca Gonzalez isztambuli, illetve Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. A programokon a konferencia résztvevői mellett részt vesznek a V4-es országok diplomácia testületének tagjai, továbbá a Rákóczi Szövetség 18 fős delegációja is.

II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukását követően száműzetésbe kényszerült. Az éveken át Lengyelországban és Franciaországban bujdosó fejedelmet 1717-ben végül III. Ahmed oszmán szultán fogadta be és helyezte el kíséretével együtt először Isztambulban, majd 1720-tól Rodostóban, ahol Rákóczi egészen 1735-ben bekövetkezett haláláig élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár