Leghamarabb 2016-ban fejeződhet be a krasznahorkai vár felújítása

2014. március 14. 11:02 MTI

Várhatóan nem fejeződik be 2016-nál hamarabb a két éve leégett krasznahorkai vár felújítása - írta pénteken az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű napilap a szlovák kulturális tárca aktuális ütemtervére hivatkozva.


A nemzeti örökség részét képező vár felújítási munkálatai az eredeti terveknél jóval lassabban haladnak, tavaly ilyenkor a műemléket kezelő Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) idén tavaszra feltételezte az épület egy részének átadását.

A munkálatok előrehaladását először a felújításra kiírt pályázat körüli bonyodalmak késleltették, most viszont az illetékesek a felújítás során alkalmazott műszaki megoldások igényességével indokolják a késést.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az átadás leghamarabb négy évvel a tűzvész után lesz esedékes. A felújítás első szakasza, amely a megsérült falrészek helyreállítását és a tartószerkezet elkészítését foglalja magába, az aktuális tervek szerint idén május végére fejeződik be.

A krasznahorkai váron a felújítás részét képező kőművesmunkák egy részét a tél folyamán nem folytatták - számolt be a pozsonyi lap, hozzátéve: a szünetnek az volt az oka, hogy a műemlékvédelmi hivatal szakértői által a falazáshoz előírt kötőanyag nem használható, ha a hőmérséklet 5 Celsius fok alá süllyed.

A munkálatok lassú előrehaladását már a várat fenntartó szlovák kulturális tárca is bírálta. A helyzetre jellemző, hogy a felújítás második szakaszára csak idén februárban írták ki a közbeszerzési pályázatot. A felújításra eddig 1,17 millió eurót költöttek, ezt abból a 2 millió eurós keretből fedezték, amelyet a műemléket ért tűzkár miatt a biztosítótársaság fizetett.

A 13. századi várban 2012. március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.

Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra (2,5 milliárd forint) tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt. A tűzben megsérült több mint három és fél száz műtárgy nagy részét, részben magyarországi segítséggel, időközben már sikerült restaurálni.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma