Áthelyeznék Tesla hamvait

2014. március 10. 10:23 MTI

A szerb állam áthelyezné Nikola Tesla hamvait a nagy feltalálóról elnevezett múzeumból a belgrádi Szent Száva templomba, ezzel a döntéssel azonban nem mindenki ért egyet.


Nikola Tesla 1943-ban hunyt el New Yorkban, hamvait hatvan éve a róla elnevezett múzeumban őrzik Belgrádban. A szerb kormány a héten megállapodást kötött az egyházzal, hogy a tudós maradványait állami tiszteletadás mellett az ország legnagyobb ortodox templomában helyezik örök nyugalomra.

A hír hallatára tudósok, értelmiségiek és mások vonultak utcára szombaton, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy Tesla urnája eddig a nyilvánosság számára megtekinthető volt, ezentúl viszont senki nem láthatja majd azt. Érvként hozták fel azt is, hogy Tesla a tudomány, nem pedig a vallás embere volt, nincs ok arra, hogy egy templomban nyugodjon.

A szerb származású Nikola Tesla Horvátország területén született 1856-ban. Életében összesen 146 találmányt szabadalmaztatott, úttörő munkát végzett az elektromosság, a vezeték nélküli kommunikáció, a mágnesesség és a gépészet területén. Thomas Edison legnagyobb riválisának számított a XX. század elején.

Élete nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, végrendelete értelmében azonban halála után hamvait, személyes tárgyait, könyveit és dokumentumait Belgrádba szállították, ahol múzeumot nyitottak életművének.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma