Az argentin katonai junta titkos dokumentumaira bukkantak

2013. november 5. 12:33 MTI

Mintegy 1500, az egykori argentin katonai junta idejéből származó titkos dokumentumra bukkantak Buenos Airesben, az argentin légierő parancsnokságának egy elhagyatott épületrészében - jelentette kedden honlapján a BBC.


Az iratok között van 280 jegyzőkönyv, amely az 1976 és 1983 között hatalmon lévő katonai junta tanácskozásainak részleteit rögzíti - közölte Agustin Rossi védelmi miniszter. A dokumentumok időrend és téma szerint vannak rendszerezve. Rossi elmondása szerint ez az első alkalom, hogy a katonai junta teljes uralmának időszakát lefedő titkos iratokra bukkantak.

A most megtalált dokumentumokban szerepel továbbá számos olyan művész és értelmiségi neve, akiket akkoriban kormányellenességük miatt feketelistára helyeztek, köztük Mercedes Sosa énekesnő, Julio Cortázar író és Osvaldo Pugliese tangózenész. A megtalált iratokról az argentin kormány adott hírt egy sajtótájékoztatón, ahol azt is közölték, hogy a dokumentumokat hamarosan mindenki számára hozzáférhetővé teszik.

Argentínában 1976 márciusában került hatalomra a katonai junta, amelynek elnöke Jorge Videla tábornok, majd 1981-től Roberto Viola tábornok volt. A junta másik két tagja Orlando Ramón Agosti, a légierő parancsnoka és Emilio Massera admirális volt.

Becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg az argentin katonai diktatúra idején. Egyelőre nem tudni, hogy a most felbukkant titkos iratokból fény derülhet-e majd eltűnt vagy tisztázatlan körülmények között megölt áldozatok sorsára.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma