Peruban semmi se szent: most egy 600 éves utat romboltak le

2013. október 29. 13:54

Egy 600 éves, fallal körülvett utat romboltak le Peruban – közölték a dél-amerikai ország régészei a minap.


Még el sem csitultak az ötezer éves El Paraíso-i piramis ledózerolása körüli indulatok, újabb, a dél-amerikai ország kulturális örökségét érintő kár borzolja a kedélyeket Peruban. Archeológusok legutóbb egy rutinellenőrzés során vették észre, hogy egy mezőgazdálkodási vállalat lerombolt egy hatszáz éves, fallal körülvett utat az ország északi részén.

Flor Diaz Deza régész tájékoztatása szerint a körülbelül 600 évvel ezelőtt a Chimu-kultúra által épített út mentén négy méter magas vályogfal futott, s itt lehetett egyedül megközelíteni a chiquitayabi lelőhelyet. Az El Comercio perui napilap értesülései szerint a falat a környékbeli, földművelés alá vont területek megnövelése miatt kellett lerombolni.

A földet birtokló Empresa Agraria Chiquitoy (Chiquitoy-i Mezőgazdálkodási Társaság) visszautasítja ama vádakat, hogy bűnt követett volna el, s azt hangsúlyozta, hogy a vállalat szem előtt tartja a mezőgazdálkodási területek által határolt kulturális örökségek megóvását. A regionális kulturális hatóság levélben követel magyarázatot az Empresa Agraria Chiquitoy-tól és a tervek szerint részt vesz az út helyreállítási munkálataiban.

A Chimu-kultúra az egyik legjelentősebb prekolumbán civilizáció volt, képviselői a mai perui Trujillo, Lambayeque és más part menti városok környékén éltek. Az inkák sokat átvettek a csimuktól (chimuk), akik az intenzív földművelés mellett vadászattal és halászattal is foglalkoztak.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma