Nem hódítással terjeszkedtek az inkák elődei

2013. október 17. 14:01

Kereskedelmi kapcsolatok és félautonóm kolóniái révén sikerült terjeszkednie a Wari Birodalomnak - állítja egy friss kutatás.


Az inkák elődjének tartott Wari Birodalom nem katonai hódítással, hanem békés úton: kereskedelmi kapcsolatai és félautonóm gyarmatok létrehozásával terjesztette ki hatalmát Latin-Amerika nyugati felére – olvasható az Anthropological Archaeology legújabb, októberi számában.

A kutatók prekolumbián településstruktúrák mintáinak vizsgálatai során jutottak arra a következtetésre, hogy a 15. században felemelkedett inkáktól eltérően a Wari (más néven Huari) Birodalom vezetése nem a nyers erőt alkalmazta, mikor terjeszkedésbe fogott az amerikai kontinensen.

A warik központjukból, Pikillactából irányították a mai Peru területével megegyező birodalmukat az i.sz. 600 és 1000 között. Írásos forrást nem hagytak hátra, csak több ezer régészeti lelőhelyet, köztük a perui Cuzco-völgy érintetlen királysírjait.

Alan Covey (Dartmouth College) antropológus és kollégái a háromezer wari lelőhely összesen 2600 négyzetkilométeres területén folytattak kutatást. Az amerikai kutatócsapat rámutatott, hogy a Pikillactból induló hódítás nem folyamatos körkörös vonalon haladt, hanem elszórtan, „foltokban”.

A Wari Birodalom – eltérően az inkáktól – közvetlenül nem hajtotta uralma alá ezeket a területeket, s főleg azokkal léptek kapcsolatba, akik a számukra fontos természeti erőforrások birtokában voltak – írták a kutatók.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma