Emberáldozatokkal tisztelegtek Peru uralkodónője előtt

2013. augusztus 27. 11:18

Prehispán temetkezési helyet tártak fel Peruban: két évtized alatt ez volt a nyolcadik olyan sír, ahol egy papnő aludta örök álmát. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a dél-amerikai ország területét egykoron a szebbik nem tagjai uralták.


A mocsika indián nő maradványát még júliusban fedezték fel Peru északi tartományában, Chepanban, a La Libertad nevű területen található San Jose de Moróban. A sír egyike ama számos temetkezési helynek, amelyek időről időre ámulatba ejtik a régészeket: a legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó felfedezésre 2006-ban került sor, ő volt a „cao-i hölgy”, aki 1700 éve hunyt el, s akit Peru egyik legelső uralkodónőjeként tartanak számon.

„Ez a felfedezés rávilágít arra, hogy a nők nemcsak a rituálékat végezték, hanem az adott területet mint hercegnők, kormányozták is” – mondta el Luis Jaime Castillo ásatásvezető az AFP hírügynökségnek. „A mostani a nyolcadik ilyen sír a sorban. Eddig csak nőkét találtuk meg, férfi sír egy sem került elő” – tette hozzá.

A papnő 1200 évvel ezelőtt hunyt el, s egy pompás termet kapott – a régészek szerint ez is azt mutatja, hogy a mocsikák nagyszerű mesteremberek voltak. „A terem L alakú és agyagból készült, amit hullám és tengeri madár alakú réztálakkal borítottak be” – magyarázta Castillo, hozzátéve, hogy az elhunyt nyaka mellé egy maszkot és egy kést is temettek.

A sírhelyen, amit sárga és vörös színű képekkel dekoráltak, tíz falmélyedés is van, ide kerámiatárgyakat rejtettek, ajándék gyanánt. A papnő ráadásul „társakat” is kapott, öt gyermek – kettő közülük csecsemő – és két, valószínűleg emberáldozás során legyilkolt felnőtt személyében.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma