Történelmi hétvége Sárospatakon

2013. július 8. 15:12 MTI

Ostromhétvégét rendeznek július 19. és 21. között Sárospatakon: a várat korhű ruhákba öltözött katonák ostromolják meg ágyúkkal és kézifegyverekkel. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával és a tüzérek életével, este pedig egy korabeli kocsma hangulata elevenedik meg sok muzsikával és énekszóval.


Az ostromjelenet és a nyílt színi csata az Olaszbástya Bodrog-part felőli részén zajlik majd, a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával és a tüzérek életével, este pedig egy korabeli kocsma hangulata elevenedik meg sok muzsikával és énekszóval.

Az ostromhétvégét vasárnap Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár című Rákóczi-fantáziájának várudvari bemutatója zárja - közölte a szervező Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Rákóczi Múzeuma hétfőn. A rendezvényen a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Héttorony Hangászok, a kassai Bethlen Garde, a pozsonyi SHS Bandérium, a bécsi Klingenspiel csapata és a budapesti Mare Temporis Alapítvány vitézei vesznek részt.

Idén tíz hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg az utat Kassától Sárospatakig. A gyalogmenet 19-én délután érkezik Patak várába. A MNM Rákóczi Múzeuma 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség adja Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma