Tinédzser oldotta meg Newton feladványát

2012. június 5. 09:27

Egy 16 éves német fiatal volt a világon az első, akinek sikerült a Sir Isaac Newton által felvetett egyik matematikai feladványt megoldania.


Az indiai születésű Shouryya Raynek azt sikerült megfejtenie, hogy milyen röppályát jár be a lövedék gravitációban és légnyomásban – adta hírül a The Sunday Times brit lap. A 16 éves fiú éppen egy iskolai projekten dolgozott, amikor rájött a matematikusokat évszázadok óta foglalkoztató probléma kulcsára.

„Amikor azt mondták nekünk, hogy erre a kérdésre még nincs megoldás, azt gondoltam: nem fog ártani, ha megpróbálom” – nyilatkozta a német média által egyszerűen csak zseninek tartott fiatal kutató, aki erőfeszítéseiért kutatói díjat nyert. Ray családja egyébként akkor költözött Németországba, amikor a fiú 12 éves volt, s egy árva német szót sem tudott, de már 6 éves kora óta magabiztosan számolt.

Newton a 17. században szembesült a lövedékek mozgásának problémájával, azóta a kutatók pedig csak részeredményeket tudtak felmutatni. Ray munkájával elsősorban a ballisztika tudományát gazdagította.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma