Harc a Harcom körül

2012. március 19. 15:32

A brit kiadó megfogadta, hogy addig küzd, amíg meg nem másítják a müncheni bíróságnak a Mein Kampf egyes részleteinek publikálására vonatkozó elutasító döntését.


Peter McGee januárban folyóiratában (Zeitungszeugen) egy16 oldalas brosúrát tett volna közzé, amely a Hitler börtönévei alatt íródott műből és neves történészek által írt kritikai kommentárokból állt volna össze. A müncheni regionális bíróság viszont a múlt héten úgy döntött, hogy továbbra is érvényben marad az a korábbi bírósági döntés, miszerint McGee nem adhatja ki a vitatott megítélésű művet.

A bíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a szöveg idézésének joga nem jelent egyet a mű publikálásával. McGee újságírói kérdésre válaszolva elmondta: tiszteletben tartja a bíróság döntését, de küzdeni a fog. A The Unreadable Book (Az olvashatatlan könyv) című különszámmal előrukkoló kiadótulajdonos úgy fogalmazott, hogy nem a szenzációkeltés, sokkal inkább a szöveg demisztifikálása lett volna a célja a publikálással.

Az azonban biztosra vehető, hogy – ellentétben a különszám szokatlanul csendes fogadtatásától – a vita előbb-utóbb elindul, mert 70 évvel a Führer halála után lejár a könyv szerzői jogi védettsége, így 2016. január 1-től mindenki számára elérhetővé válik. A Mein Kampf kiadását egyébként nem tiltják a német törvények, de Bajorország mindeddig elzárkózott az írás közreadásának engedélyezésétől.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma