Alig érnek valamit Hitler festményei

2012. március 2. 11:19

Egy csehországi zárdában porosodott az a hét festmény, amely egykoron Hitler műgyűjteményét gazdagította.


Franz Eichhorst: Sztálingrádi emlékek (1943)

Jiri Kuchar cseh író-történész öt éve azon fáradozik, hogy felkutassa Hitler 16, elveszettnek hitt festményét. A Führer személyes gyűjteményéből származó daraboknak a háború után veszett nyomuk. Nos, Kuchar már majdnem félúton jár, hiszen hét alkotást már megtalált egy Prágától 30 kilométerre északra levő premontrei rendi női kolostorban, Doksanyban.

Hitler körülbelül 45 festményt és 30 szobrot vásárolt (vagy rabolt) gyűjteményébe, majd ezeket a Vyssi Brod-i zárdába rejtette két teljes kollekcióval együtt: az egyik egy német bankáré, Fritz Mannheimeré volt, míg a másik a Rothschildok vagyonát gyarapította. A háború után a Mannheimer- és Rothschild-gyűjteményt Münchenbe vitték az amerikaiak, abba a városba, ahol a nácik által ellopott műalkotásokat gyűjtötték.

A premontrei nővéreket nem érdekelték különösebben a festmények, amelyek több kézen is megfordultak, mielőtt Doksanyba kerültek. A nővérek természetesen nem tudták, hogy az alkotások Hitleré voltak, de mégis megtartották őket. S mivel Hitler nem a kifinomult esztétikai érzékéről volt a híres, a képek művészeti értékei sem túl magasak, bár ha elárvereznék őket, akkor az több millió dollárt hozna a tulajdonosok konyhájára.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma