Turistacélpont lehet Hitler Farkasodúja

2012. január 24. 09:32

Jelenlegi tulajdonosai egy újonnan épülő múzeummal tennék fel a lengyelországi bunkert a turistatérképekre.


Az erdészek most befektetőt keresnek ahhoz, hogy a Führer romos erődjét sokkal megközelíthetőbbé tegyék az idelátogatóknak. A Lengyelország északkeleti részén található Farkasodú Hitler egyik legjelentősebb katonai főhadiszállása volt a második világháború idején, de nem csak ezért vált híressé: ez volt a helyszíne a náci vezető elleni összeesküvésnek, a Stauffenberg-féle 1944-es merényletnek.

A Farkasodút 1945-ben számolták fel a visszavonuló nácik. A rejtekhely – amelynek neve Hitler egyik becenevére, a Herr Wolfra utal – 80 épületet foglalt magába, ma egy erdészeti hatóság tulajdonában van. Maga a terület ugyan egész évben nyitva áll, de nehéz megközelíthetősége miatt szinte alig keresik fel. Az erdészet vezetői múzeumot álmodtak az erdő közepébe, amivel az a céljuk, hogy a Farkasodú végre felkerüljön a turisták térképére.

Az orosz határ mentén fekvő erődöt 1940 és 1941 között építették abból a megfontolásból, hogy megvédjék Hitlert és a náci vezetőket az orosz légicsapásoktól. Saját erőművel és vasútállomással rendelkezett, s olyannyira elaknásítottak, hogy a terület megtisztítása tíz évet vett igénybe.

Címkék
Haza, szeretet

Játsszon!

Hány évig tartott a Latin Császárság?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma