Enciklopédia jelent meg Szabó Dezsőről

2012. január 13. 10:10 MTI

Enciklopédiát készített Szabó Dezső íróról, a két világháború közötti szellemi élet egyik legvitatottabb alakjáról Szőcs Zoltán; a Kairosz Kiadónál megjelent kötetet csütörtök este mutatták be a Magyar Írószövetség budapesti székházában a szerző jelenlétében.


Szőcs Zoltán a könyvbemutatón elmondta: másfél éve merült fel a könyv gondolata, bár a mű az elmúlt harminc év gyűjtésének foglalata. A szerző elárulta, nem szándékozott monográfiát írni, mivel három mű már született Szabó Dezső munkásságáról. Azért választotta az enciklopédia műfaját, mert tudomása szerint még egyetlen magyar íróról sem született ilyen jellegű munka. Mint fogalmazott, reméli, műve megkerülhetetlennek bizonyul a Szabó Dezsőt kutató bölcsészhallgatók körében.

Szőcs Zoltán a kötet nyelvezetét a publicisztikához hasonlította, ugyanakkor úgy vélte, műve "pozitívan elfogult". Leszögezte: Szabó Dezső bizonyos gondolatai máig korszerűek, szerinte Az elsodort falu szerzője mára a klasszikusok közé sorolandó, példakép lehet "a hazához való viszony milyenségében", valamint az általa képviselt szolidaritásban, műveltségében is.

Szőcs Zoltán kitért arra is, hogy egy időre abbahagyja Szabó Dezső kutatását, és az életrajzi művére koncentrál, amelyet az idei Ünnepi Könyvhétre szándékozik megjelentetni. A műről Bíró Zoltán irodalomtörténész mondott laudációt, szerinte Szőcs Zoltán könyve műfaja ellenére olvasmányos, "szellemileg sziporkázó", megemlékezik Szabó Dezső életének komor és "kacagtató" pillanatairól is. Az irodalomtörténész kitért az író nehéz jellemére is, ugyanakkor úgy vélte, Szabó Dezső "nagyobb lélek volt sok kortársánál".

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma