Közel ezer gyermek halt meg fogolytáborokban a finn polgárháborúban

2012. január 6. 14:36 MTI

Közel ezer gyermek halt meg fogolytáborokban a finnországi polgárháború alatt 1918-ban, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban álltak az orosz bolsevikok támogatta "vörösökkel" - mondta Tuulikki Pekkalainen történész.


A polgárháborúban több mint 500 gyermeket öltek meg, míg másik 952 fogolytáborokban halt meg - mondta a francia hírügynökségnek a történész, aki 2013-ban megjelenő könyvéhez folytat kutatásokat.

A háború után nem zárták be a táborokat, ott őrizték a perükre váró foglyokat. A börtönben gyermekek is születtek, míg más gyermekeket a szüleik által elkövetett tettekkel vádoltak - tette hozzá. Úgy kezelték őket, mint a felnőtteket. Ebben az időben a gyermek mint olyan nem létezett - így a kutató. Tuulikki Pekkalainen 350, 15 év alatti gyermek esetét tanulmányozta a Finn Nemzeti Levéltárban.

A fogva tartás körülményei borzalmasak voltak, az anyák a szájukban melegítették a vizet, amivel a csecsemőiket mosdatták - magyarázta egy példát idézve.

Az orosz birodalom összeomlását és a független Finnország kikiáltását követő 1918-as finn polgárháborúban a bolsevikok támogatta szociáldemokrata "vörösök" és a Németország támogatását érvező konzervatív "fehérek" álltak szemben egymással. A konfliktusból a fehérek kerültek ki győztesen. A történész szerint a finn történelem ezen aspektusa kevéssé ismert, és a finnek nehezen birkóznak meg az örökségével.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma