Bűnügyi helyszínelés a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011. november 9. 17:35 MTI

Rendhagyó bűnügyi helyszínelésre várja a látogatókat november 11-től több alkalommal is a Magyar Nemzeti Múzeum. A Teleki László - az Országgyűlés halottja című kiállítás kísérőrendezvényein a tárlatvezetés után az érdeklődők rendőrségi szakértők segítségével megismerkedhetnek a helyszínelés kulisszatitkaival is.


A múzeum szerdai közleménye szerint a Pesti helyszínelők 1861 című rendezvénysorozat pénteki "premierjén" Csorba László főigazgató mutatja be a tárlatot, majd a Rendőrtiszti Főiskola munkatársai közreműködésével, magyarázataival levetítik azt a filmet, amelyet a Teleki László öngyilkossága után készült rendőrségi jegyzőkönyvek és a helyszínen rögzített sztereófotók alapján készítettek. Mint írják, a magyar kriminalisztika történetében ezek voltak az első olyan fényképfelvételek, amelyeket bűnügyi helyszínen, a nyomok rögzítése céljából készítettek.

A program során a jelenlévőknek lehetőségük van a rendőrségi szakemberek által használt eszközök megismerésére is. A sorozat november 15-én délelőtt 11 órakor, 22-én 15 órakor, illetve decemberben és januárban is folytatódik.

A politikus születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából október végén nyílt tárlat január végéig látható. A kiállításon Teleki László gróf életpályáját, a reformkori, 1848-49-es és emigrációs működését, öngyilkosságát, temetését és személyének kultuszát ismerhetik meg az érdeklődők.

Az időszaki tárlaton nagy hangsúlyt kap a korabeli öngyilkosság, az eredeti dokumentumok mellett 3D-ben idézik meg Mayer György fotográfus a helyszínen készített felvételeit is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma