Hitler Bollywoodban

2011. augusztus 2. 09:04 MTI

Adolf Hitlerről szóló indiai filmet mutattak be a szubkontinensen, az alkotás már a forgatás idején nagy vihart kavart.


A Jó barát, Hitler című film teljes egészében indiai gyártású, forgatókönyve azon a két levélen alapul, amelyet Mahátma Gandhi, az indiai függetlenség atyja írt a náci vezetőnek a II. világháború idején, hogy "lebeszélje" őt a harcokról. "A béke üzenetét szeretnénk elküldeni Indiából az egész világnak, megmutatni annak gyökereit, hogy világi állam vagyunk, a béke pártolói. Minden indiai magában hordozza Gandhit" - mondta Nalin Szingh, a film forgatókönyvírója.

Radzsesh Randzsán Kumar filmje már a kezdetektől viták össztüzében állt, miután a rendező arról beszélt, Hitler közvetve milyen szerepet játszott az indiai függetlenség kivívásában. A forgatókönyvíró azonban igyekezett leszögezni, hogy a film csak a "Gandhi-féle mozgalom nácizmus feletti felsőbbségét akarta bemutatni", de semmiképp sem állt szándékukban idealizálni Adolf Hitlert, mint ahogy attól India kis létszámú zsidó közössége tartott.

"A világon sok helyen tüntetnek napjainkban, jó pillanat feltenni a kérdést: mi a jobb, az erőszakmentesség vagy a pisztoly?" - vetette fel Nalin Szingh, aki színészként is részt vett a produkcióban, Joseph Goebbelst alakítja. A 150 millió rúpiából (618,2 millió forintnak megfelelő összegből) készült filmet Újdelhiben és az ország északi részén forgatták. A fővárosban alakították ki Hitler bunkerét, a külső felvételeket az északi hegyvidéki tájon rögzítették.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma