Athén bírálja a Nagy Sándor-emlékművet

2011. június 16. 11:01 MTI

A görög történelem elbitorlásának és provokációnak nevezte Görögország szerdán azt, hogy a macedón fővárosban, Szkopjéban emlékművet emelnek Nagy Sándornak.


A lépés ellentétben áll egy 1995-ben aláírt kétoldalú megállapodással is - jelentette ki Grigorisz Delavekurasz, a görög külügyminisztérium szóvivője macedón sajtójelentések szerint. A 16 évvel ezelőtt kötött egyezményben a felek arról állapodtak meg, hogy normalizálják kapcsolataikat, a két állam megoldatlan névvitája ellenére.

Szkopje politikája aláássa a kétoldalú viszonyt, és kárt okoz a két állam névvitájáról folyó tárgyalásoknak. Ki fog hatni emellett Macedónia euroatlanti közeledésére is - figyelmeztetett Delavekurasz. Szavai szerint Athén európai uniós partnereit és a nemzetközi szervezeteket is tájékoztatni fogja a macedónok "provokatív viselkedéséről".

A macedón fővárosban kedden kezdték meg a 23 méter magasra tervezett Nagy Sándor-emlékmű építését. A Firenzében öntött lovas figurát, amely Valentina Stevanovszka macedón szobrász alkotása, a szkopjei hatóságok az utolsó pillanatban átkeresztelték: hivatalosan mostantól a Harcos lovon néven fogják emlegetni. A teret azonban, amelyet a jövőben ékesíteni fog az emlékmű, Macedóniai Sándor térnek hívják. A szkopjei szobor emellett méretében jóval felülmúlja majd azt a szobrot, amelyet a görögországi Szalonikiben állítottak az ókori hódító hadvezérnek.

A szobor körül egyébként Macedóniában is vita folyik azóta, hogy két éve a konzervatív kormány feje, Nikola Gruevszki bemutatta a tervet. Sokan a nacionalizmus megnyilvánulásának tartják, mások azt hozták fel ellene, hogy a 32 százalékos munkanélküliséggel küzdő országnak nincs szüksége egy ilyen költséges, több mint ötmillió euróba (közel másfél milliárd forintba) kerülő emlékműre. Neves helyi építészek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szobor elrontja a városképet.

Címkék

Játsszon!

Kitől származik a következő idézet: `Míg Éva szőtt, és Ádám kévét hordott, ki látott akkor lovagot és lordot?`

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma