A neandervölgyiek utolsó menedéke

2011. május 16. 12:08 MTI

A neandervölgyi ember utolsó északi menedékeinek egyikét azonosíthatta Oroszországban, az északi sarkkör közelében egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezésről orosz, francia és norvég tudósok a Science legújabb számában jelentették meg tanulmányukat.


A helyszín az Északi-sarkkörtől 150 kilométerre délre, az Ural lábánál, a Pecsora-folyó mellett található, ahol pattintott kőeszközöket, valamint a szerszámkészítés keletkezett hulladékot, "kőforgácsot" fedeztek fel. A több expedíció által összegyűjtött leletek korát 31-34 ezer évesre becsülik, a kormeghatározást a szakértők a lelőhelyen talált állati csontok alapján végezték. Nem kerültek ugyanakkor elő emberi csontmaradványok vagy humán DNS, amely megerősíthetné, hogy valóban a neandervölgyi ember élt itt - közölte a nemzetközi kutatócsoport tanulmányában.

Richard Klein, a Stanford Egyetem antropológiaprofesszora szerint az eszközök úgy néznek ki, mint a neandervölgyi ember által készített szerszámok, bár előfordulhat, hogy a modern embertől származnak. Mint kiemelte, ezt megelőzően nem kerültek elő olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy az adott térségben megtelepedett volna a neandervölgyi ember, ahogy arról sem volt a tudósoknak tudomásuk, hogy ilyen későn még éltek volna Homo neandertjalensis-közösségek. "Egy másik lelőhely, vagy a neandervölgyi ember csontmaradványainak felfedezése segíthetne tisztázni a kérdést" - hangsúlyozta Klein.

Eric Delson, a New York-i Lehman Egyetem paleoantropológusa utalt egy 2006-os tanulmányra, amely szerint a Homo neanderthalensis egy csoportja Spanyolország déli részén ugyanabban az időben élt egy barlangban, amikorra az oroszországi lelőhelyet datálják. "A két lelőhely arról tanúskodhat, hogy miként menekült a modern ember által 'szorongatott' neandervölgyi különböző irányokban" - jegyezte meg Delson.

Did Neandertals Linger in Russia's Far North?

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma