Ősi elveszett civilizáció otthona lehetett Kuba

2011. május 12. 11:58

Kuba nyugati része egy olyan ősi civilizáció otthona lehetett, ami kulcsszerepet játszott a Mexikói-öböl menti kultúrák fejlődésében. Az elveszett civilizáció megismerése átírhatja a térség történelmét.


Az 1950-es évek folyamán Kuba nyugati partja mentén búvárok és régészek egy olyan ősi civilizáció nyomait találták meg, amely sokkal fejlettebb lehetett, mint az i. e. 900-tól betelepülő taíno-arawak indiánok kultúrája. Elméleteik szerint a feltételezett kubai civilizáció kulturális és gazdasági értelemben vett közvetítő szerepet játszhatott a térségben. Érvelésüket alátámasztja a sziget földrajzi fekvése, amely 144 kilométerre terül el Florida Keystől, és 154 kilométerre a Yucatán-félszigettől.

Az utóbbi évtizedek antropológiai kutatásai is megerősítik a kubai régészek feltevését, amely szerint a szigeten át húzódhatott a civilizációk keresztútja. 2005-ben az Alabama Egyetem kubai régészekkel együttműködésben több helyszínen végzett vizsgálatokat: megállapították, hogy Kuba őslakói tapasztalt földművesek voltak, akik többfajta gyümölcsöt, zöldséget és növényt termesztettek. Kőből is építkeztek, de inkább kis falvakban laktak.

Amíg azonban további összehasonlító régészeti vizsgálatokat nem végeznek a sziget nyugati partjainál, addig nem lehet tisztán látni az ősi kubai kultúra kérdésében. A jövőbeni feltárások nyomán azonban valószínűleg újra kell írni a térség történelmét.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma