Több mint 800 millió forintból épül újjá a sümegi vár

2011. április 11. 13:08 MTI

A sümegi vár 822 millió forintos felújítása az eredeti márciusi határidő helyett június közepére fejeződik be, a munkálatokhoz az önkormányzat 682 millió forint támogatást nyert az Európai Uniótól - tájékoztatott a város polgármestere.


A díszkivilágítással ellátott Sümegi vár látképe a szemben lévő Öreghegy tetejéről.

Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere elmondta, hogy a 2009 szeptemberében elkezdett egyedülálló várfejlesztés során megújulnak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, megerősítették a bástyákat. A munkálatok a különösen hideg tél miatt csúsztak, a kivitelezőknek a várfalakon több mint 100 méter magasan kell dolgozniuk. A vár díszkivilágítása a beruházás részeként több mint 60 millió forintból már elkészült, ezzel a műemlék a budai váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható megvilágítást kapott.

A polgármester hozzátette: a Közép-dunántúli régió legnagyobb műemlék rekonstrukciójával megvalósul a vár arányos akadálymentesítése, ezzel a magyar rom várak közül az elsők között nyitja meg kapuit speciális igényű látogatók előtt, emellett tapintható tárlat is nyílik. Rátosi Ferenc szólt arról, hogy a sümegi vár infokommunikációs akadálymentesítése keretében úgynevezett audio-guide rendszert vezetnek be. A tervek között szerepel, hogy korabeli rendezvényeket tartanak 21. századi technikával.

A felújítás összesen hétezer négyzetméternyi területet érint, a komplex rehabilitációval új rendezvénytér és külön kiállítóterem épül. A turisztikai kínálatot bővíti, hogy Sümegen a vár tövében található Püspöki Palota is újjáépül; a barokk kastély teljes homlokzatát 317 milliós beruházással újítják fel, a 400 éves műemlék épületet várhatóan májusban adják át - közölte a polgármester.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma