Így sózták a halat a rómaiak

2011. február 28. 08:03 MTI

Római kori halsózó üzemet tártak fel a Spanyolországban. A létesítmény Déniában, a római Dianiumban kerültek napvilágra.


A települést görögök alapították az i.e. 4. században, s a Hemeroszkópion nevű városról Sztrabón (i.e. 64 - i.sz. 23) görög történetíró is említést tesz. A pun háborúk alatt a város Róma szövetségese volt, később Dianium néven a birodalom részévé vált. Az i.e. 1. században Quintus Sertorius római hadvezér haditengerészeti kikötőt létesíttetett a városban.

A tengerparton épült halfeldolgozó üzem a késő római korban, az i.sz. 4. vagy 5. században létesült. Közel volt Dianium főteréhez, a fórumhoz, vagyis a település szerkezete különbözött a klasszikus római kori városokétól, ahol a lakónegyedek elkülönültek az ipari létesítményektől. A létesítmény négy egymást követő nagy medencéből állt, amelyek falait habarcsba rakott, apróra tört kerámiával (opus signinum) "csempézték ki".

"A kis üzem több mint egy évezreden át üzemelt, azt tanúsítva, hogy a sózott hal milyen szerepet játszott a helybéli lakosság étrendjében és megélhetésében" - hangsúlyozta Josep A. Gisbert, a déniai önkormányzati régészeti osztály vezetője.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma