Az Europeana bővítését szorgalmazza Brüsszel

2011. január 10. 17:13 MTI

Az uniós tagállamoknak valamennyi köztulajdonban álló mesterművet 2016-ig az Europeana kulturális portál rendelkezésére kellene bocsátaniuk - indítványozza az a Brüsszelben közzétett jelentés, amelyet egy szakértői csoport készített az Európai Bizottság megbízásából.


Az Europeana portálnak központi szerepet kell betöltenie Európa online elérhető kulturális örökségében - olvasható a dokumentumban. A jelentést összeállító munkacsoportot Maurice Lévy, a Publicis reklám- és kommunikációs cég elnök-vezérigazgatója, Elisabeth Niggemann, a Német Nemzeti Könyvtár igazgatója, egyben az Europeana Alapítvány elnöke, valamint Jacques De Decker belga író alkotta.

A jelentés felszólítja az EU-tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket a könyvtáraikban, archívumaikban és múzeumaikban fellelhető gyűjtemények online elérhetővé tétele érdekében. Ami a költségeket illeti, a munkacsoport számításai szerint 100 kilométernyi közút megépítésének árából fedezni lehetne az EU könyvtáraiban fellelhető könyvek 16 százalékának, illetve az uniós tagállamok kulturális intézményeiben elérhető audiótartalom egészének digitalizálását

A digitalizálás terén a munkacsoport szerint elő kell segíteni a magán- és közszféra közötti partnerségeket, amelyeknek átláthatóknak, nem kizárólagosaknak és valamennyi partner számára méltányosaknak kell lenniük, továbbá országhatároktól függetlenül mindenki számára hozzáférést kell biztosítaniuk a digitalizált anyagokhoz. Célszerű lenne, ha a magánszférabeli partner legfeljebb hét évig élvezhetné egy adott digitalizált anyag preferenciális használatát - áll a jelentésben.

A munkacsoport arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló, de kereskedelemi forgalomban már nem kapható művekhez online hozzáférést kell biztosítani. Elsősorban a jogtulajdonosok feladatának tekintik e művek digitalizálását és hasznosítását, ám úgy vélik, ha a jogtulajdonosok ezt nem teszik meg, akkor a kulturális intézményeknek lehetőséget kell kapniuk az anyagok digitalizálására, valamint - a jogtulajdonosoknak fizetett díj ellenében - a nyilvánosság számára elérhetővé tételére.

Az EU-nak mihamarabb szabályokat kell hoznia a gazdátlan művekre vonatkozóan, amelyek jogtulajdonosai ismeretlenek - javasolják a szakértők. Az oldalon már több mint 15 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, kisfilm, festmény és zenei részlet érhető el, ez azonban csak a töredéke az európai kulturális intézményekben található műveknek.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma