Kontz Erzsébet

Apám világa: András Károlyról

András Károly politológus, tudományos kutató, közíró, a kelet-nyugati kapcsolatok és a keresztény-politikai témakörök szakértője, a nemzeti identitás és kisebbségi kérdések kutatója, valamint a Szabad Európa Rádió (SZER) vezető munkatársa volt.

Gyermekkorunkban édesapám történeteiből gyakran vissza-visszavillant saját ifjúságának romantikus, bennünk nosztalgiát keltő élményvilága Felvidéken, a mai Kelet-Szlovákiában, ahol ő felnőtt. Édesanyja a klasszikus értelemben értendő gazdasszony volt. Rengeteget vadászott (apja a Dessewffy család birtokának főerdészeként ténykedett), kutyából és egyéb háziállatból sok volt, de a kemény, ropogó telekből is jutott bőven, pénzből viszont nem sok.

Az elemi iskolában, legalábbis egy időben, apám volt az egyetlen, aki cipőt viselt. Ezt mélységesen szégyellte is.

Az elemi iskolában, legalábbis egy időben, apám volt az egyetlen, aki cipőt viselt.Az elemi iskolában, legalábbis egy időben, apám volt az egyetlen, aki cipőt viselt.

 

Egy szép nap apám édesapjával vadászaton volt, és akarva-akaratlanul végig kellett néznie, amíg egy rosszul meglőtt, megsebzett őznek a szeméből kiszállt az élet. Többet nem volt hajlandó vadászni.

Mélyen keresztény-szociális gondolkodása később Kassán, a Pfeiffer Miklós kanonok úr vezette Katolikus Diákok Reformkörében fejlődött tovább. Pfeiffer Miklós bácsi a családunkban uralkodó vélemény szerint tovább inspirálta apám puritán hajlamát, tartózkodó modorát – de szinte sziporkázó intellektualizmusát és humorát is.

A teljes cikk a 2010. őSZ számunkban olvasható.

Rendelje meg a kiadványt!
megrendelem a számot
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma