A műfogsor, ami megmentette a világot

2010. július 30. 07:48 MTI

Winston Churchill egykori háborús brit miniszterelnök "világot megmentő" műfogsora 15 200 fontért, azaz valamivel több mint ötmillió forintért cserélt gazdát csütörtökön egy londoni árverésen.


A felső fogsort egy Churchill-relikviákra "szakosodott" brit gyűjtő vásárolta meg, aki a becsült ár háromszorosát fizette a tárgyi emlékért. A fogsor egyike azon néhány speciális protéziseknek, amelyeket oly módon alakítottak ki, hogy a miniszterelnök megőrizhesse a rá jellemző "elkent" beszédmódját.

"Churchill gyermekkora óta selypített" - magyarázta Jane Hughes, a londoni orvostörténeti Hunterian Museum kutatóközpontjának vezetője, hozzátéve, hogy "ez a fogsor mentette meg a világot". Mint kifejtette, Churchill valószínűleg már gyermekkorában is sokat bajlódott fogaival, s közülük néhányat még fiatalon veszített el. A néhai brit miniszterelnök oly nagyra értékelte fogorvosa, Wilfred Fish munkáját, hogy lovagi címre terjesztette fel.

Jane Hughes ismertetése szerint a protézisek a második világháború kitörése táján készülhettek, ekkor Winston Churchill 65 éves volt. "A politikus híres volt lelkesítő háborús beszédeiről, a közvélemény azonban keveset tudott fogászati problémáiról. Churchill szerette volna megőrizni a pöszeséget, amely mintegy a 'védjegyévé' vált" - magyarázta a szakember.

A műfogsor nem illeszkedett pontosan a szájpadláshoz, de ez volt a cél. A protéziseket Derek Cudlipp fogtechnikus készítette, aki Churchill számára három vagy négy "szettet" gyártott le. Az egyiket a feltételezések szerint a néhai brit miniszterelnökkel együtt temették el. A felső fogsort a fogtechnikus fia bocsátotta most árverésre.

Az orvostörténeti múzeum üvegvitrinben őrzi Churchill protéziseinek egyikét, de gyűjteményében más hírességek fogai is megtalálhatók, így IV. György (1762-1830) brit király feleségének, Karolina (1768- 1821) braunschweigi hercegnőéi is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma