Fáraóként tisztelték Octavianust Egyiptomban

2010. április 12. 10:22 The Independent, MTI

Egy évszázada ismert az a sztélé (feliratos kőlap), amelyet a Nílus egyik apró szigetén álló Philae ókori templomegyüttes Ízisz-szentélyében fedeztek fel. A szöveg egyiptomi, görög és latin nyelven íródott, a hieroglifák azonban elmosódottak, így csak most sikerült megfejteniük a tudósoknak.


A sztélét Gaius Cornelius Gallus, Egyiptom első római helytartója emeltette megemlékezve arról, hogy Octavianus, a későbbi Augustus császár i.e. 31. szeptember 2-án megsemmisítő vereséget mért az actiumi csatában Marcus Antonius és VII. Kleopátra hajóhadára.

A hieroglifikus szövegben szereplő egyik nevet hosszúkás keretbe - kártusba foglalták: az ókori Egyiptomban ilyenbe írták a fáraók, a királynék, esetenként az uralkodó család tagjainak a nevét. A tudósok korában azt feltételezték, hogy Gaius Cornelius Gallus nevét foglalták kártusba. Kleopátra i.e. 30-ban bekövetkezett halála után Octavianus uralkodott Egyiptomban, ám a történészek meggyőződése szerint hivatalosan sosem koronázták meg, noha a most megfejtett feliratból egyértelműen kiderül, hogy fáraóként kezelték.

Martina Minas-Nerpel, a walesi Swansea Egyetem egyiptológus professzora szerint, aki tagja volt a feliratot megfejtő teamnek, az egyiptomi főpapok Octavianus iránti hódolatukat fejezték ki a császár nevét kártusba foglalva, az uralkodónak pedig érdekében állt, hogy elfogadja a gesztust. "A főpapoknak 'cselekvőképes' fáraóra volt szükségük. Octavianus uralkodása alatt pedig az egyetlen 'cselekvőképes' fáraó Octavianus volt" - mondta Martina Minas-Nerpel.

Magyarázatként hozzáfűzte: a főpapoknak szükségük volt egy fáraóra, egyébként az általuk elképzelt világrend sem működött volna többé. Octavianusnak is szüksége volt a papságra, hogy rend uralkodjon a tartományban. "Nyugalomra volt szüksége a tartományban, a béke záloga pedig a papság volt, amely kulcsszerepet játszott az egyiptomi társadalomban" - hangsúlyozta az egyiptológus.

Egyébként nem ez az egyetlen eset, hogy római császárok nevét kártusba foglalták. Martina Minas-Nerpel hasonló esetet említ az i.sz. 3. századból, de Octavianus neve is szerepel egy másik kártusban - az i.e. 30-ból származó feliratot Egyiptom déli részén fedezték fel.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma