Műemlékké nyilvánították az Abbey Road-i zenestúdiót

2010. február 24. 12:47 MTI

Műemlékké nyilvánította a legendás londoni Abbey Road-i zenestúdiót a brit kulturális miniszter, ezzel egyelőre elhárította a vészt, hogy jelentős változtatásokat hajtsanak végre az épületen, amelynek megőrzése érdekében szinte egész Nagy-Britannia és számos híresség megmozdult.


A stúdió több mint nyolcvan éve van az EMI kiadó tulajdonában, amely jelenleg súlyos anyagi problémákkal küzd, ezért a közelmúltban elterjedt, hogy pénzzé tenné az ingatlant. A zeneműkiadó vasárnap cáfolta ugyan az eladásról felröppent korábbi sajtóhíreket, de tény, hogy 120 millió fontos banki tartozása nagy gondot jelent a tavalyi évét 1,7 milliárd fontos veszteséggel záró cégnek. Az EMI ugyanakkor azt állította, hogy nem eladására készül, hanem befektetőt keres, aki életet lehelne a pénznyelő vállalkozásba.

A brit kulturális tárca bejelentése garantálja, hogy a patinás stúdióhoz nem lehet hozzányúlni a kormány engedélye nélkül. Margaret Hodge kulturális miniszter közleményében a hely "óriási kulturális jelentőségével" indokolta felvételét a védett épületek listájára. A műemléki státusból kifolyólag a belső tér átalakítható ugyan, de az estleges átépítések nem változtathatnak az épület jellegén.

Az észak-londoni Abbey Roadon álló ház egykor a világ legfejlettebb lemezstúdióinak adott helyet (az intézményben három nagy stúdió működik). Olyan együttesek fordultak meg ott, mint a stúdió nevét halhatatlanná tevő Beatles vagy a Pink Floyd és a U2, de Cliff Richard, Amy Winehouse, vagy Plácido Domingo is dolgozott a falai között. A stúdióban manapság is folyik a munka: többek között ott rögzítették a Harry Potter és A Gyűrűk Ura című filmek zenéit.

A legendás épület megmentése érdekében hírességek is szót emeltek, köztük Paul McCartney és Andrew Lloyd Webber. Utóbbi jelezte, hogy akár kész lenne megvenni a stúdiót, ahol egyébként számos szerzeményét rögzítették.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma