Népszerűek a Mussolini-szuvenírek Észak-Olaszországban

2010. január 5. 16:10 MTI

Rendkívül népszerűek a Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorhoz kapcsolódó szuvenírek Észak-Olaszországban - tudósít a La Repubblica című olasz lap.


A ducét ábrázoló különböző méretű mellszobrok, pólók, poszterek és zászlók mellett a fasiszta vezértől származó idézetekkel díszített tányérok, poharak is nagyon népszerűek. A ujjáéledő kultusz egyik központja Emilia-Romagna tartomány, Mussolini "hazája", de más északolasz területeken is megfigyelhető a jelenség.

Milánóban például igazi sláger a Mussolini-szlogeneket tartalmazó naptár, a duce szülővárosához, Dovia di Predappióhoz közeli Riminiben pedig valódi kultusz övezi a diktátor arcképét ábrázóló Cabernet Blanc, Merlot és Tocai borospalackokat. Az interneten hatalmas siker a www.duce.it honlap, ahol többek közt Mussolini képével díszített nyakkendők, valamint a diktátor beszédeit és fasiszta dalokat tartalmazó CD-k vásárolhatók.

A duce felelevenedő kultusza sokakban felháborodást váltott ki, több panasz is érkezett a szuveníreket árusító boltok ellen. Korábban is voltak már hasonló perek. 2007-ben Cuno Tarfusser bolzanói államügyész elkoboztatta az udinei Lunardelli pincészet boroscímkéit, amelyek Adolf Hitlert, Mussolinit, Heinrich Himmlert és Rudolf Hesst ábrzolták. A vád "emberiség elleni bűnök dicsőítése" volt.

Később azonban a pincészet vezetőinek sikerült meggyőzniük a bírákat arról, hogy semmilyen politikai szándékuk nem volt a címkézéssel, így a bíróság érvénytelenítette az államügyész határozatát.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma