NDK-s találkozót tartottak Balatonlellén

2009. június 7. 10:41 MTI

Több mint ötszázan gyűltek össze a vasárnapig tartó, hétvégi balatonlellei múltidéző, időutazó NDK-s találkozón azok közül, akik 1967 és 1983 között egy államközi szerződés keretében az egykori Kelet-Németországban, a Német Demokratikus Köztársaságban dolgoztak évekig.


A szombati megnyitón az éneklő, egyen-pólókat viselő résztvevők retro kiállítást rendeztek régi tárgyaikból. A programsorozat részeként az MZ klub Hungary motorosai vonultak fel egy Trabanttal a találkozónak otthont adó Hotel Lelle körül, akiket olykor egy NDK-s rendőrnek öltözött férfi igazoltatott a nézőközönség nagy derültségére. A szervezők a szálloda előtt a magyar zászló mellé felhúzták az NDK volt lobogóját.

A becslések szerint 35-40 ezer magyar fiatal dolgozott az egykori NDK-ban egy hajdani államközi szerződésnek köszönhetően, akik között minden várakozást felülmúló érdeklődés mutatkozik a közös nosztalgiázás iránt - derült ki Zsebényi József, az idén megalapított NDK-s magyarok Egyesületének elnökének beszámolójából. A szerveződés 2007-ben kezdődött az ndk.hu közösségi portál beindításával, amelynek már több mint 1600 tagja van. A lellei a volt NDK-s magyarok második országos találkozója.

Az NDK-ban nevelőként éveket eltöltő Zsebényi József szerint az internet tette lehetővé a régi közösségek felélesztését. Akad több olyan baráti társaság is, akik a találkozókon kívül is évtizedek óta összejárnak, mert összekovácsolta őket, hogy szoros egymásrautaltságban töltötték el a legszebb fiatal éveik egy részét - mondta az egyesületi elnök.

A találkozóra meginvitált nyugdíjintézeti szakember arról nyújt tájékoztatást a résztvevőknek, hogy miként számítják be a nyugdíjba az NDK-ban töltött éveket. A program része lesz a berlini fal leomlásáról készült film megtekintése, valamint beszélgetés Bedő Iván újságíróval, aki annak idején a rádió tudósítójaként dolgozott Berlinben.

Az NDK-s magyarok Egyesülete azt tervezi, hogy levéltári kutatásokba kezd annak kiderítésére, hova és mennyi magyar fiatalt küldtek ki annak idején 3-3 éves szerződésekkel, és mi lett azokkal a kelet-németekkel, akik az államközi szerződés értelmében Magyarországon dolgoztak évekig.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma