Középkori vár maradványai Temesvár belvárosában

2009. május 29. 08:28 MTI

Középkori vár maradványait találták meg a romániai Bánsági Történelmi Múzeum régészei Temesvár belvárosában. A középkori kastély központi tornya a 14-15. században, Károly Róbert uralkodása idején épülhetett.


A szakemberek véletlenül bukkantak rá az értékes leletre, eredetileg egy középkori kutat kerestek, amelynek létezését a rádióhullámok jelezték - írja a Krónika című kolozsvári napilap hírportálja.

A feltárás eredményeiről szintén beszámoló Nyugati Jelen című, Aradon megjelenő lap híradásából kiderül, hogy 2008 óta folynak a Temesvár központjában álló Hunyadi kastély megerősítési és restaurálási munkálatai. Ezzel párhuzamosan régészeti feltárások is kezdődtek a kastély falain kívül-belül. A kastélyudvaron zajló ásatásokon egy eddig ismeretlen, középkori belső torony maradványainak érdekessége, hogy a középkori metszeteken sem lehetett eddig találkozni vele. A föld alól egy kőből faragott gótikus kapu darabjai is előkerültek.

Dan Ciubotariu, a Bánsági Történelmi Múzeum igazgatója szerint az ostrom idején végső menedékként használt belső torony és a többi középkori lelet az utóbbi két év legjelentősebb középkori felfedezése Románia területén.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma