Hétezer éves rágót találtak Lipcsében

2009. április 8. 13:06 MTI

Fenyőgyantából vagy nyírfa kérgéből készített, hétezer éves rágóra bukkantak régészek a Lipcse-Halle repülőtér bővítési munkálatai során. A kutatók egy fával bélelt kút maradványának alján találták az "ősrágógumit" - mondta el Christoph Heiermann régész kedden a Bild című napilapnak.


"Nem tudjuk pontosan, mi lehetett az oka, hogy az emberek akkoriban rágcsáltak valamit" - fűzte hozzá a régész, amikor bemutatta a háromszor két centiméteres megkövült, a valamikori rágcsálás nyomait őrző rágót.

Megjegyezte, a fenyőgyantából vagy nyírfakéregből készült anyag íze különösen kellemetlen, ezért valószínűleg különféle füvekkel vagy fűszerekkel javítottak az ízén. A szakértő elmondta: a fenyőgyantához vagy a nyírfakéregből készült anyaghoz úgy jutottak, hogy a fa kérgét zárt edényben melegítették, és az ősember az így nyert "ragasztót" többek között a nyílhegy rögzítésére használta.

A szakértők azt feltételezik, aki hétezer évvel ezelőtt a kútba köpte a rágót, a fenyőgyantát illetve a nyírfakérget valamihez használni akarta, rágcsálva meglágyította, a feleslegtől pedig megszabadult.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma